شرایط نگهداری عسل

شرایط نگهداری از عسل

شرایط نگهداری عسل

برای اینکه مواد غذایی کیفیت و طعم خود را از دست ندهند باید شرایط نگهداری آن را بدانیم. ما در این مقاله شرایط نگهداری از عسل را توضیح می دهیم.

شرایط نگهداری صحیح از عسل چگونه است؟

عسل را بایستی در دمای اتاق به صورت درب بسته و بدور از نور خورشید نگهداری کرد. ظروف شیشه و سفالی لعاب دار جهت نگهداری عسل,در اولویت هستند. ظروف پلاستیکی پِت با گرید غذایی نیز در صورت نگهداری در دمای اتاق بلا مانع است. نگهداری عسل در ظروف تیره رنگ انتخاب بسیار خوبی است. اما از آن جایی که شاخصه ی رنگ در مشتری پسندی عسل بسیار حائز اهمیت است، استفاده از این ظروف در ایران مرسوم نیست. اما در برخی از کشورها از جمله نیوزیلند استفاده از ظروف با گرید دارویی و تیره رنگ ضروری است. نگهداری عسل در دمای ۲۰ تا ۴۰ درجه در یک محل تاریک و بدور از بو و رطوبت جهت حفظ خواص دارویی و درمانی عسل الزامی است.

نگهداری عسل در یخچال و به صورت درب باز باعث تسریع در رس بستن عسل می شود. نگهداری عسل به مدت طولانی در معرض نور خورشید باعث کاهش کیفیت محسوس آن از طریق کاهش آنزیم ها و ویتامین ها و نیز تولید ماده سمی هیدروکسی متیل فورفورال در آن می شود.

نحوه نگهداری عسل توسط زنبور عسل در داخل کلنی ها و شان ها شش ضلعی مومی،اوج مهارت و خلاقیت زنبور عسل است. محیط تاریک و عایق رطوبت و هوا در حفظ کیفیت عسل تاثیر بسزایی دارد.

نگهداری عسل در یخچال

چرا بایستی عسل در ظروف دربسته و ترجیحا تیره رنگ ذخیره شود؟

عسل به دلیل اشباع بودن از قندها و میزان رطوبت پایین،جذب کننده ی رزوبت وبو است. برای ارائه یک جواب علمی دقیق به این سوال بایستی به قابلیت جذب رطوبت هوا توسط یک ماده که در واقع یک خاصیت فیزیکی است توجه کرد. اصطلاح فوق معمولا به وسیله رطوبت نسبی هوا بیان می شود که ماده با آن در حالت تعادل می گیرد. حالت تعادل وضعیتی است که در آن ماده نه رطوبت از محیط می گیرد ونه رطوبت از دست می دهد. درجه واقعی قابلیت جذب رطوبت هوا توسط عسل به ترکیب قندی،غلظت و میزان رطوبت آن بستگی دارد. برای مثال عسل با ۱۷/۴ در صد رطوبت با هوای ۵۸ درصد رطوبت نسبی ،در تعادل است. چنین عسلی اگر در محیط با رطوبت بیشتر قرار گیرد،رطوبت جذب می کند. و در محیط با رطوبت نسبیرکمتر از ۵۸ درصد ،آب از دست می دهد.

این تغییر رطوبت تا زمانی که رطوبت عسل معادل رطوبت محیط شود ادامه می یابد. از آن جایی که عسل خاصیت جذب رطوبت بالایی دارد.اگر در ظروف در باز و محیط آزاد قرار گیرد.لایه سطحی آن به سرعت رطوبت محیط را جذب کرده و آب جذب شده به تدریج به اعماق ظرف نفوذ می کند. اگر این شرایط ادامه دار شده و رطوبت نسبی محیط نیز بالا باشد. شرایط مساعدی برای فعالیت مخمرها و باکتری ها و در نتیجه تخمیر عسل فراهم می گردد. بنابراین توصیه می شود که عسل در دمای ۲۰ تا ۳۰درجه،در ظروف دربسته و دور از نور مستقیم خورشید به عنوان مثال در کابینت آشپزخانه نگهداری شود.